2024.01.26.
A fatüzelés az egyik legrégebbi és legelterjedtebb energiaforrás az emberiség számára, melyet már évszázadok óta alkalmaznak szerte a világon.
Előnyök
- A fatüzelés gazdaságos, mivel a fa gyakran olcsóbb lehet más energiaforrásokhoz képest.
- Környezetkímélőbb a nem megújuló energiaforrásoknál,
- Nincs függés a szolgáltatótól.
- A fűtési rendszerek kialakításának költsége is kisebb.
- A fűtési rendszerek sokfélesége lehetővé teszi a választást az egyén igényeihez és körülményeihez igazítva. Fatüzelés lehetséges különféle típusú kályhákban, kandallókban vagy kazánokban is.
- Az elégetett tűzifa kibocsátása kevesebb szén-dioxidot eredményez, mint más fosszilis tüzelőanyagok.
- Tűzifa égetésekor nem keletkezik mérgező hulladék.
- A megfelelően száraz, elégetett tűzifa fűtőértéke kiemelten magas, hőtermelése stabil.
Hátrányok
- Idő-, hely- és energiaigényes fűtési mód.
- A nem megfelelő tűzifa vagy fűtési rendszer hiányában alacsony a hatásfok.
- Minden esetben kémény beépítése szükséges.
- A tűzifának kivágás után legalább egy teljes évet kell száradnia mielőtt elkezdünk fűteni vele.
- A frissen kivágott fa nedvességtartalma 40-50% között van, ezért nem lehet vele hatékonyan fűteni. Nedves fával történő tüzelés esetén ugyanis a hő nagy részét a nedvesség elpárologtatására használjuk el, ezért csökken a hatásfok.
- Tárolása sok helyet igényel és a tároló elhelyezkedése is nagy szerepet játszik abban, hogy a tűzifa megfelelően száraz maradjon.
- A tűzifa elégetése során szén-monoxid és kátrány keletkezhet, ami negatívan befolyásolhatja a beltéri levegő minőségét és az egészséget.
- Az erdőirtás és a túlzott fafeldolgozás hozzájárul a vadállatok élőhelyeinek elvesztéshez.