Az energiaárak növekedése sokakat arra ösztönöz, hogy amennyiben lehetőségük van rá, fatüzelésre térjenek át. Azonban a hatékony fatüzelés érdekében érdemes megismerni a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.
A legfontosabb, hogy a tűzifa eléggé száraz legyen. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 40-50%, ezért legalább egy év szárítás szükséges, mielőtt fűtésre használnánk. Ideális esetben a tűzifát egy évvel korábban szerezzük be, hogy a száradási idő biztosan elegendő legyen. A megfelelő nedvességtartalom 10-15%.
Nedves fával történő tüzeléskor a hő nagy része a nedvesség elpárologtatására megy el, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Emellett az elpárolgó víz károsíthatja a kéményt, mivel savak keletkeznek, amelyek roncsolhatják a rendszert. A kátránylerakódás pedig elzárhatja a füst útját, és súlyos, akár halálos szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.
A legjobb választás a sűrű, 500 kg/m³-nél nagyobb tömegű keményfa, mint például a kőris, bükk, csertölgy, gyertyán vagy akác. A puhafák, például a fenyő, nyár vagy fűz, gyorsabban elégnek, és kevesebb hőenergiát biztosítanak.
A megfelelően szárított és tárolt tűzifa használata nemcsak a fűtési hatékonyságot növeli, hanem a környezetet és a fűtési rendszer élettartamát is kíméli.