Tűzifa vásárlásakor néhány alapvető szabályt érdemes figyelembe venni a hatékony és gazdaságos fűtés érdekében:
Milyen típusú fát válasszunk?
A legjobb választás a keményfa, melynek sűrűsége meghaladja az 500 kg/m³-t. Ezzel szemben a puhafák, mint például a fenyő, nyár és fűzfa, sokkal kisebb sűrűségűek, így gyorsabban elégnek, és kevesebb hőenergiát biztosítanak. Ezen fák elégetése nem garantálja a megfelelő belső hőmérsékletet, nagyobb mennyiséget kellene belőlük elégetni, ami megemeli a fűtési költségeket, és több tárolóhelyet is igényelnek.
Ajánlott inkább kőris-, bükk-, csertölgy- vagy gyertyánfát választani. Bár Magyarországon az akác is népszerű, fontos tudni, hogy a keményfák között ennek a legalacsonyabb a fűtőértéke.
A fa legyen teljesen száraz!
A tűzifát a kivágás után legalább egy évig kell szárítani, mielőtt fűtésre használnánk. Ezen kívül fontos, hogy egészséges fát vásároljunk, amin nincs korhadás vagy kártevők nyoma.
Mekkora méretet vegyünk?
Ha magunk dolgoznánk fel a fát, megvásárolhatunk rönköket, de ezknek a feldolgozása rengeteg időt, speciális szerszámokat és segítséget igényel. A szükséges gépeket bérelhetjük is, de ez is magas költségekkel járhat.
A legpraktikusabb megoldás, ha kályhakész tűzifát vásárolunk, vagy olyan méretűt, amit könnyen fel tudunk aprítani. Vásárlás vagy darabolás előtt mindenképp mérjünk pontosan.
Hol és mikor érdemes vásárolni?
Az őszi szezonban már nehezebb megfelelően kiszáradt fát találni. Ha van elég tárolóhelyünk, érdemes akár egy évvel korábban beszerezni, így biztosak lehetünk a megfelelő száradási időben. A szállítási költségek csökkentése érdekében érdemes helyi kereskedők ajánlatait összehasonlítani.