Az energiaárak növekedése miatt sokan hagynának fel a gázzal való fűtéssel és keresnének más alternatívát a fűtési költségek csökkentésére. A tűzifa mellett megnövekedett a kereslet a brikett iránt is. Az alábbiakban megismerheti ezek tulajdonságait.
Tűzifa
A legjobb választást a keményfa fajták jelentik, melyek sűrűsége 500 kg/m3-nél nagyobb. A puhafák sűrűsége ennél jóval kisebb, ezért hamarabb elégnek, így kevesebb hőenergia is keletkezik. A puhafa elégetésével nem leszünk képesek a megfelelő belső hőmérséklet megtartására sem. Ilyen fajták pl. a fenyő-, nyár- és fűzfa, melyekből olyan nagy mennyiséget kellene elégetnünk, ami jelentősen megnöveli a fűtési költségeinket, valamint tárolásuk is nagyobb helyet igényel.
Keményfa pl. a kőris, bükk, csertölgy, gyertyán. Magyarországon nagyon elterjedt az akác is, de fontos tisztában lennünk vele, hogy a keményfák közül ez rendelkezik a legkisebb fűtőértékkel.
Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy a tűzifa teljesen száraz legyen, amihez akár egy év száradási idő is szükséges lehet, valamint, hogy ne legyenek rajta korhadásra vagy kártevőkre utaló jelek.
Brikett
A brikett a fafeldolgozó üzemekben keletkezett melléktermékek, pl. faapríték, forgács, fűrészpor nagynyomású prés alatt, általában hasáb formára történő sajtoltásával készül. A tűzifával ellentétben alkalmazása sokkal nagyobb odafigyelést igényel, hiszen több levegőre van szükség az égéséhez, de ha túl sok levegőt kap, hirtelen képes elégni. Hiába jutunk hozzá alacsonyabb áron, ha a helytelen tüzelés miatt nagyobb mennyiséget kell belőle felhasználnunk. A brikett fűtőértéke akkor van maximális szinten, ha izzik.
Tévhit, hogy a brikett kizárólag fából készülhet. Manapság növényi nyesedék is lehet az alapanyaga, ami ugyanolyan töménynek és száraznak tűnik, mint a fából készült, azonban a fűtőértéke jelentősen elmarad tőle. Gyakran tartalmaznak valamilyen melléktermékeket is, pl. ragasztót. A nem hozzáértőnek nagyon nehéz megkülönböztetni a tisztán fából készült brikettet a jóval gyengébb minőségű vegyestől.
A tűzifával ellentétben brikett vásárlásakor nem kell figyelembe vennünk a száradási időt és a tárolása is kevesebb odafigyelést igényel.